Čestitka i Vaktija “RAMAZAN MUBAREK OLSUN”

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Zahvaljujemo se  Gospodaru svjetova na dobrima koja nam je dao i na milosti koju je na nas spustio u ovome životu; kao i na onoj kojom će nas obradovati na Ahiretu.

Salavat i  selam upućujemo Njegovu miljeniku i poslaniku Muhammedu a.s.

Neka nam svim ramazan prođe u predanim ibadetima i iskrenoj i dubokoj pobožnosti. Otvorimo svoja srca i u njih primimo blagodati ovoga mjeseca. Neka nam naša dobra djela budu putokazi u činjenju dobra našima najmilijima. Činimo sve što možemo da se zbližimo s našom braćom i sestrama, s našom rodbinom i prijateljima. Pružimo ruku samilosti siromašnima i prognanim, nevoljnicima i bolesnicima. Nemojmo zaboraviti da oni imaju svoj udio u onome što je nama Uzvišeni darovao.

Draga braćo i sestre,

Uzvišeni nas je pozvao da postimo, kako bismo bili bogobojazni i kako bismo našu vjeru upotpunili. Taj veličanstveni poziv mi dobrovoljno prihvatamo dana 17. Juna, poslije akšam namaza 1. ramazana 1436. Hidžretske godine, tj. 18. juna 2015. godine. Punoljetni i zdravi muslimani i muslimanke poste ramazan od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo i moralno pročišćenje.

U slijedećih 29 dana ramazana potvrđivat ćemo našu opredijeljenost za slijeđenje uzvišenih principa naše vjere, isključivo i jedino zbog Allahove odredbe da to činimo, nadajući se Njegovoj velikoj nagradi.

U toku mjeseca Ramazana, Dan pobjede na Bedru (Lejletu-l-bedr) nastupit će u akšam, 03. jula 2015. godine, a predstavlja sjećanje na 17. dan Ramazana 624. godine kada se na obroncima brda Bedr, blizu grada Medine, dogodila prva bitka u povijesti islama i predstavlja jednu od najvećih pobjeda muslimana. IZ u BiH 17. dan Ramazan obilježava kao Dan povratničkih džemata. Noć Lejletu-l-kadr nastupit će u akšam, 13. jula 2015. godine, a ona je noć početka objavljivanja Kur’ana i zato je ova “noć bolja od hiljadu mjeseci”, te se smatra da se u njoj pišu ljudske sudbine, a muslimani u njoj mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju. Ove 2015. godine Ramazanski bajram nastupit će u petak, 17. jula 2015, a predstavlja jedan od dva velika muslimanska odabrana blagdana. Bajram označava vjerničku radost zbog posta, iskazane pokornosti Bogu i duhovnom rastu u mjesecu posta. Ramazanski bajram traje tri dana. Dan šehida bit će obilježen drugog dana Bajrama u utorak, 18. jula 2015., a odlukom Rijaseta IZ drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida. Na Dan šehida se obilaze šehidska mezarja, ide u posjete šehidskim porodicama, prouči hatma za šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu. Neka svjetlo ramazana obasja i naše džemate i našu zajednicu i neka nas ujedini u zajedništvu pravovjerja. Želimo vam puno ramazanskog dobra i bereketa muslimanima u USA, Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i širom svijeta.

Molimo Allaha da primi naš post, naše namaze, naše dove, naše učenje Kur’ana, naše sadake, naš zekat kao i ostala naša dobra djela i da putem svih ovih ibadeta zaslužimo Allahovu milost. Amin! – Ramazan Šerif Mubarek Olsun

RAMAZANSKA VAKTIJA-BSB (kliknite da preuzmete Vaktiju)

Ramadan 1

Dzematski Odbor

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments