Iskušenja koja su predhodila događaju Isre i Miradža

Allah je za svog Poslanika odabrao čovjeka za kojeg je njegov narod svjedočio da govori istinu. Živio je među njima četrdeset godina prije poslanstva, i nisu ga nikad čuli da govori laž. Nazvali su ga El-Emin (Povjerljivi) i kod njega su čuvali svoje najvrednije stvari.

Potom je Allahovom Poslaniku s.a.w.s., stavljeno u obavezu poslanstvo, a kasnije i javni poziv u islam. Prvaci i vođe plemena Kurejš suprostavili su mu se jer su u njegovoj misiji prepoznali kraj svoje tiranije i utjecaja. Od prvog dana počeli su se boriti protiv nove vjere, koj je došla sa zadatkom da u pravima izjednači gospodara i roba i da svim ljudima da prava koja im pripadaju. Glas islama odjeknuo je duboku u ušima prvaka Kurejšija i potresao ih toliko, da su pokušavali da na bilo koji način unište novu vjeru.

Pored Poslanika s.a.w.s. su bile dvije osobe koje su bile podrška i štitile ga svojim utjecajem od zlostavljanja neprijatelja.Njegova časna supruga hazreti Hatidža i amidža Ebu Talib.

Velika iskušenja su predhodila događaju Isre i Miradža. Svakodnevna mučenja Poslanika s.a.w.s. i svakog onog ko je bio uz njega a.s. Nevjernici su vidjeli da ne mogu pridobiti Poslanika a.s. blagom ovog svjeta  pa su nastojali da unesu sumnju u istinitost poslanstva, da proglašavaju Poslanika a.s. pjesnikom, utjerivali ga u laž. O tome Uzvišeni kaže: „Oni koji ne vjeruju govore:’Ti nisi Poslanik!’ Reci:’Meni i vama dovoljan će biti kao svjedok Allah, i onaj koji zna šta je Knjiga.“ (Er-Rad,43)

Daljnja mučenja su se nastavljala, nevjernici su svakog onog ko je slijedio vjeru Muhammeda a.s., mučili i fizički surovo, tako da su pale i prve žrtve. Porodica Jasir koja je došla iz Jemena i primila islam u Mekki, bili su prvi šehidi u islamu, oni su ubijeni su od strane Ebu Dzehla. Zamislite tu torturu i teškoću kroz koju su prolazili Poslanik a.s. i prvi vjernici. Oni su ostali ustrajni i neki od njih su prilikom surovih zlostavljanja ponavljali ‘ Jedan je, jedan, Allah’.

Istinsko vjerovanje se ne sastoji samo iz riječi, već iz iskrenog imanskog iskustva. Postoji razlika između riječi i izvršavanja.Izgovoriti je riječi lahko, ali je parktična primjena istinski ispit za ljudsku dušu.

Takvi su bili počeci islama. Prvi muslimani bili su izloženi raznim vrstama mučenja i tlačenja. To je Uzvišeni Allah htio zato da bi ovu vjeru vjeru očistio od licemjera i ljudi slabog vjerovanja, tako da su u njoj ostali samo oni koji su imali čvrsto i iskreno vjerovanje. Allahov Poslanik a.s. i vjernici su strpljivo podnosili zlostavljanja. Kad god su bili suočeni sa teškoćom i zlostavljanjem, njihova veza sa vjerom postajala bi čvršća, a njihovo vjerovanje bi se uvećavalo a njihova ustrajnost postala još jača.

Allahovom Poslaniku a.s. bacali su smeće putem kojim je išao,bacali bi iznutricu od deve na Njegova leđa dok je klanjao. Na sve te nedaće odgovarao je plemenito u skladu sa svojom velikom blagošću i lijepom ćudi. Kada se zlostavljanje povećalo, učinili su hidžru u Abesiniju. Nevjernici dalje nastoje da izopače sliku časnog Poslanika a.s. govoreći da je On a.s. sahir, čarobnjak koji opčinjava ljude, da je pjesnik, da je prorok..Uslijedio je nakon svega ovoga bojkot, koji je trajao skoro tri godine. Allahov Poslanik a.s. i vjernici koji su bili sa njim su trpili toliku glad da su jeli lišće sa drveća. Ali to nije bio kraj, nakon bojkota samo nekoliko mjeseci preselii su na bolji svjet Poslanikov amidža Ebu Talib i njegova časna supruga, naša majka, hazreti Hatidža r.a. Poslanik je izgubio dvije veoma voljene osobe, koje su mu bile jedina podrška u prvim danima Objave. Godina u kojoj su preselili nazvana je godinom tuge. Nakon toga zlostavljanje Allahovog Poslanika a.s. se pojačalo još više, a on a.s. je to strpljivo i postojano podnosio.

Beloved_by_Samirs

Bio je potišten zbog zlostavljanja i prkosa stanovnika Mekke. Izašao je sam bez ičijeg znanja uputivši se ka gradu Taifu da bi njegove stanovnike Benu Sekif pozvao u islam i kod njih potražio zaštitu, ali su ga oni dočekali na najgori način. Obasuli su ga psovkama, bacali kamenje na njega, tako da su Njegovo a.s. časno lice i njegova plemenita stopala prokrvarila…Vratio se u Mekku, sam, onako kako je iz nje i izašao. Zlostavljanje se i dalje nastavilo..

U blagoslovljenoj noći došla je potpora s neba. Desila se nadnaravnost, mu’džiza, Isra i Miradža.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments