RAMAZAN 2020

RAMAZAN 2020

Esselamualejkum potovane dzematlije, 

Nadamo se da ce ovo pismo zateci vas i vase najmilije u dobrom zdravlju i raspolozenju. Obzirom na situaciju prouzrokovanu corona virusom koja evo traje vec vise od mijesec dana a neznamo jos koliko dugo ce potrajati, nismo u mogucnosti organizovati nasa vec tradicionalna druzenja i sijela na kojima inace iznosimo i razmjenjujemo informacije, vezane kako za nas dzemat tako i za IZBSA i IZ u BiH, o aktivnostima koje su u toku a i onim koje nam predstoje, to cemo ovom prilikom ucinite ovim putem.

U ovom pismu osvrnut cemo se na tri dogadjaja/aktivnosti koje su ili u toku ili ce nastupiti u bliskoj buducnisti.

Prvo cemu zelimo posvetiti paznju je nastupajuci nas najznacajniji i voljeni mijesec Ramazan.

Kako vam je vjerovatno vec poznato mijesec Ramazan, Insha’Allah, nastupa poslije aksam nama u cetvrtak 23.aprila kada cemo klanjati prvi teravih namaz, a prvi dan posta je u petak 24.aprila.

Sve ostale informacije, koje su nam trenutno poznate, naci cete u Ramazanskoj vaktiji koja je prilog ovog pisma.

Nazalost zbog nastale situacije ostali smo bez mogucnosti dovodjenja teravih Imama iz nase domovine te isto tako necemo biti u mogucnosti organizovati zajednicko klanjanje teravih namaza niti pak zajednicke iftare, sto ce nam svima sasvim sigurno veoma nedostajati. Jedino sto zasada mozemo obecati je da cemo pazljivo pratiti situaciju te obavijestenja i upute kako IZBSA tako lokalne i state administracije te o eventualnim promjenama vas blagovremeno obavijstiti.

Jedna od pozitivnih vijesti je ta da ce IZBSA organizovati Ramazanske Nasihate (video predavanja) koja ce se emitovati svakog dana pocevsi od srijede 22.aprila u 06:00 PM svaki dan, plus svakog petka u 12:00 PM Dzumuanski ders.

Sva predavanja mozete pratiti na Facebook stranici IZBSA, a vise infmacija o svemu mozete naci na website-u IZBSA. Predavanja ce prezentirati Imami dzemata u SA,te Muftija dr. Sabahudin ef.Ceman, Doc.dr.hfz.Kenan ef. Music glavni Imam MIZ Sarajevo i dr.Nedzad ef. Grabus Muftija IZ u Sloveniji

Drugo o cemu vas zelimo obavijestiti je uplata ovogodisnjeg zekata i sadakat-u-l fitr-a. Blokove za uplatu istih smo vec dobili i zainteresovani mogu uplatiti na tri nacina:

       – Slanjem uplate na adresu dzemata:

Bosniaks Society of Boston 

P.O. Box 37    Revere, MA 02151

       – Kovertu sa uplatom mozete ubaciti u postansko sanduce koje se nalazi na zgradi naseg Mesdzida

         na adresi: 101 Atlantic ave. Revere.

       – Elektronskom uplatom na pay pal email dzematboston@gmail.com, ili putem Venmo @BosniaksSociety-ofBoston i putem direct deposita ili auto payment na nas bank account za vise  informacije o ovim nacinima uplate posalji te nam poruku. Vrlo je vazno naznaciti za sta je uplada da bi novac bio rasporedjen u ispravne svrhe npr: donacija $xx, clanarina$xx, zekat $xx, sadakat-u-l fitr $xx itd.

Visina ovogodisnjeih sadakat-u-l fitr je $10, $15.00, $20.00 ili $50.00 zavisno od mogucnosti.

Visina Nisaba za 2020. god iznosi $4,597.40, a visina Fidije za one koji iz bilo kog razloga nemogu postiti je $300.00.

I trece sto vam zelimo prenijeti je informacije o tome da i dalje izvodimo radove na renoviranju naseg Mesdzida, te do sada vecina farbanja je zavrsena, pri kraju smo izrade Mimbera i Mihraba a i radovi na instaliranju Fire alarma su poceli i iste izvodi kompanija K-security koju smo angazovali.

Ovim putem zelimo zamoliti sve one koji do sada nisu uplatili clanarinu za ovu godinu da to urade u sto krace mogucem roku, te ponovno apelujemo svima za uplatu donacija jer kao sto vidite pored dugova koje smo preuzeli prilikom kupovine zgrade Mesdzida imamo i troskove renoviranja i odrzavanja.

Takodje zelimo se najtoplije zahvaliti onima koji su svoje finansijske nijete i obaveze vec izvrsili a i onime koji su se na bilo koji nacin nesebicno ukljucili u radove renoviranja.

Molimo Allaha dz.s. da nam svima bude u pomoci, da nas zastiti od virusa corone te sto prije zaustavi i otklone od nas kako bi se sto prije mogli vratiti redovnim aktivnostima i otvoriti nase Dzamije i Mesdzide.

Mahsuz selam svima.       

              Dzematski odbor.        

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments